dijous, 24 de maig del 2012

Nàusees a l´embaràs

Nàusees a l´embaràs

Un cop confirmada la notícia, les futures mares accepten amb resignació els més que probables tres mesos de nàusees i molèsties que han de venir.
Posar-hi aturador és possible amb l’ajuda del teu farmacèutic.


Canvis hormonals, nivells baixos de sucre en sang,estrès emocional… Fins que el cos de la dona embarassada s’adapta a la nova situació, les molèsties es multipliquen per totes bandes: nàusees, vòmits, fàstics, hipersensibilitat a les olors, cremors…

Només algunes afortunades s’escapen d’aquests “danys col·laterals” de l’embaràs.
D’altres, fins i tot els han de suportar més enllà del primer trimestre. 
Pel que fa a les nàusees, el més important és tractar-les de manera precoç, en lloc de suportar-les estoicament.
Per això, a més de seguir una sèrie de pautes nutricionals saludables, convé consultar el ginecòleg per si fos necessari administrar alguna ajuda farmacològica per intentar combatre-les. De totes maneres, cal recordar que les nàusees de l’embaràs no afecten gens el nadó, llevat que comportin pèrdua de pes,com succeeix amb el vòmit intens o que la deshidratació provoqui l’ingrés de la mare.

Mesures a prendre per la mare : Evita aliments amb olors fortes o penetrants i de fort sabor. Prova-ho amb diferents aliments per trobar el que toleris millor. S’ha demostrat que els menjars poc abundants i rics en proteïnes poden ajudar a reduir les nàusees. Fracciona la dieta en 5 preses al dia: amb això facilitaràs la digestió i, en cas de vòmit, les pèrdues d’energia i nutrients no seran tan extenses. Beu força líquids, sobretot entre els àpats (aigua, infusions, sucs o batuts naturals). Evita els aliments rics en greixos, difícils de digerir, els fregits, i els menjars molt picants.

Tingues en compte que la gana i el cansament poden agreujar la situació. Les nàusees solen aparèixer als matins a l’hora de llevar-se o quan es canvia de posició. Menja algunes galetes o torrades abans d’aixecar-te del llit: t’ajudarà a evitar les nàusees matutines. L’ideal és esmorzar al llit a base d’hidrats de carboni, proteïnes i sucres lents (galetes, pa, fruites…).

Igualment és important que facis algun mos entre un atac de nàusea i un altre, per contrarestar les pèrdues de pes. Per picar pren una poma, un plàtan, un parell de talls de pernil, fruita seca, galetes salades…
Consumeix aliments amb alt contingut en proteïnes i carbohidrats com pa torrat, galetes, nous… i evita els aliments amb alt contingut en greix i sal.

 Menja molta fruita i verdura.

Quan acabis de menjar retarda la neteja bucal: no et raspallis les dents immediatament després, ja que pot provocar vòmits. Disminueix el consum de te i suprimeix el cafè amb llet, ja que regiren l’estómac. Evita el consum de tabac directament o indirectament.

Si et cal ajuda amb la dieta, la Laura , la dietista de Farmàcia Besora t´assessorarà de com millorar la teva dieta per tú i pel teu fill. Consulta´ns

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada